Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

De är bostadsbristens förlorare

2:18 min

Det är få av de som söker hjälp med att få tag på en lägenhet som får den hjälpen av kommunerna i Uppsala län. Det visar en granskning som P4 Uppland har gjort.

Att vara bostadslös, ha kronofogdeskulder eller bo på härbärge anses inte räcka för att få ett bostadssocialt kontrakt.

Vi har tittat på alla som under ett års tid överklagade negativa beslut – 78 personer i Uppsala län – och så här var läget för några av dem:

  • En familj i Uppsala med en son som saknar bostad och bor på vandrarhem. 
  • En gravid kvinna som övernattar med två barn i tvättstuga. 
  • En kvinna som bor med två barn i ett rum, i en lägenhet med elva personer, bland annat sin mamma som säger att de inte få bo kvar. 

Det här är personer som har sökt hjälp hos Uppsala kommun för att få en bostad – med ett bostadssocialt kontrakt – men blivit nekade det.
Uppgifterna kommer från domar i förvaltningsrätten.

Lamin Sanneh är en av de som inte har fått Uppsala kommuns hjälp att hitta bostad. Han bor nu med några andra i en lägenhet som han delar kök och vardagsrum med. Han har själv ett rum, med plats för en säng, där han bor med sina två barn varannan vecka:

– Det är fruktansvärt, det är jobbigt. Men jag har inget val.

Vad har gjort det svårt att hitta bostad i Uppsala?

– Att hitta bostad är jättesvårt fast jag har sökt och sökt. Jag vill gärna ha hjälp av dem [kommunen]. Men jag behöver inte hjälp att betala, jag har ekonomi så jag kan betala hyran själv.

Han har bott i Sverige i 13 år och har en stadig inkomst. Egentligen kan han hyra en egen bostad – ändå har det varit svårt.

Lamin Sanneh är alltså en av dem som har sökt bostadssocialt kontrakt. 553 personer sökte det i Uppsala förra året, 123 personer fick det. Det är de som inte klarar själva att skaffa en bostad, till exempel på grund av psykiska problem, som kan få den här hjälpen.

Men att ha kronofogdeskulder, vara trångbodd eller att ha vandrarhem som enda boende är inte skäl nog att få en lägenhet genom ett bostadssocialt kontrakt.

– Att inte ha bostad, att vara bostadslös, räcker inte för att få bostadssocialt kontrakt. Det är ju oerhört tufft för alla i Uppsala att få bostad, säger Åsa Carlsson, avdelningschef på socialförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista