Niklas Hållqvist, områdeschef för polisen Norduppland och Bengt Olof Eriksson, socialdemokratiskt ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Nina König / SR
Niklas Hållqvist, områdeschef för polisen Norduppland och Bengt Olof Eriksson, socialdemokratiskt ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Nina König / SR

Medborgarlöfte tecknades i Tierp

1:37 min

Idag skrevs ett medborgarlöfte under i Tierp mellan polisen och kommunen. Rent konkret ska det bli mer trygghetsvandringar, belysning och mer synliga polispatruller. 

Mer belysning, trygghetsvandringar och mer synliga polispatruller. Ja det var några av beståndsdelarna i det medborgarlöfte som i dag skrevs under i Tierp, mellan Polisen och Tierps kommun. Flera kommuner i länet har sen tidigare skrivit under liknande löften, och nu hade turen alltså kommit till Tierp. 

Vad är ett medborgarlöfte?

– Det är något vi tar fram tillsammans med kommunen och allmänheten som också kan tycka till om vad vi ska satsa på. Så lovar vi olika saker som vi ska åtgärda, säger Niklas Hållqvist områdeschef för lokalpolisen Norduppland.

Vad kommer ni göra rent konkret?

– Vi kommer göra trygghetsvandringar sen också satsa på mer polisiär närvaro på områden som allmänheten upplever som otrygga, säger Hållqvist

Det blev ett ganska stillsamt möte när kommunen och polisen skulle skriva under medborgarlöftet.

Varför behöver polisen ge löften, borde det här inte vara deras jobb?

– Tycker det är viktigt att sudda ut gränser som finns mellan olika myndigheter. Invånare bryr sig inte alltid om vem som är ansvarig utan de är intresserade av att det händer någonting, säger Bengt Olof Eriksson socialdemokratiskt ordförande i kommunstyrelsen.

Varför behövs ett löfte då?

– Löften är ju ett sätt att deklarera för invånare att nu samarbetar vi för att lösa de här problemen, säger Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista