Sälj ut Fyrishov om kommunen inte klarar att snabbt rusta upp badet, tycker Stefan Hanna (C). Foto: Mårten Nilsson / Sveriges Radio
Sälj ut Fyrishov om kommunen inte klarar att snabbt rusta upp badet, tycker Stefan Hanna (C). Foto: Mårten Nilsson / Sveriges Radio

Renovera eller sälj Fyrishov tycker Centern

2:07 min

Centerpartiet i Uppsala kräver nu snabba åtgärder för att rusta upp badet och simavdelningen på Fyrishov. Nu måste kommunen välja att antingen snabbt rusta upp den - eller sälja anläggningen till nån som kan sköta den bättre, tycker partiet.

– Om inte kommunen klarar att vara en bra ägare och ge styrelsen och ledningen goda förutsättningar för att utveckla och driva den här verksamheten, ja då tycker jag absolut att man ska utvärdera om någon annan ägare kan vara bättre, säger Centerpartiets kommunalråd Stefan Hanna.

Är sim- och baddelen här sunkig i dag?

– Sunkig vet jag inte, men den är inte alls tillräckligt fräsch. Det är bara att gå hit och simma så ser man att det är mycket skavanker.

Medan de borgerliga fortfarande satt vid makten i Uppsala anslog de 400 miljoner till en upprustning av badet på Fyrishov. Men så förlorade de senaste valet och upprustningen hann aldrig genomföras.

De nu styrande rödgröna partierna säger att de 400 miljonerna finns kvar, att de är reserverade för Fyrishov, och att man just nu utreder hur omfattande upprustningen ska bli. Att det kan det bli aktuellt att sätta i gång med renoveringsarbetet till hösten. Men det Centerpartiet är oroligt för är att det utsatta ekonomiska läge som Uppsala kommun nu befinner sig i ska få kommunledningen att dra tillbaka pengarna till Fyrishov och i stället använda dem till annat.

– Nu har kommunen en ansträngd ekonomi igen, och då är risken att man börjar stryka såna här viktiga investeringar. Det är inte bra för de som behöver hjälp med rehabilitering efter skador eller sjukdomar. Och det är väldigt dåligt för vår äldre befolkning som håller sig friskare längre genom att kunna träna i värmebassänger, säger Stefan Hanna.

Handlar det också om att andra bad har kommit ikapp Fyrishovs äventyrsbad?

– Ja, det gör det. Örebro och Västerås har väldigt fräscha äventyrsbad.

Ska Fyrishov ha det häftigaste äventyrsbadet i landet?

– Ja, det tycker jag givetvis att vi ska ha i Uppsala. Det behövs nu när vi inte fick en vikingaby, säger Stefan Hanna (C).

Vad tycker besökarna då?

– Jag har simtränat här förut, det var ganska bra, men lite sunkigt i botten. Det går att fräscha upp, och äventyrsbadet kunde gå att göra roligare, säger en flicka på Fyrishov.

– Jag tycker att det är bra här men det kunde definitivt kunna bli bättre. Jag skulle säga att det behövs en uppfräschning, säger en pojke som besöker Fyrishov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista