Kabel för nätverk. Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Fibernät kommer att ägas på olika sätt

2:22 min

Fibernäten som grävs ner i den uppländska jorden kommer att ägas på olika sätt framöver. Det kan vara stora företag - eller små ekonomiska föreningar som består av de hushåll som bredbandsfibern går till.

Hur fibernätet ägs kan innebära stora skillnader, menar Leo Padazakos, som jobbar ideellt med fibernätsutbyggnaden i Huddunge i Heby kommun.

– Det finns pengar att tjäna när man bygger nät, det ska gå till de riktiga ägarna, vi allihopa. Det ska gagna alla, säger Leo Padazakos.

Vendel i Tierps kommun är något av utbrytare från kommunens samverkan med företaget Lidén. De vill inte vänta i flera år på utbyggnaden. Och Hans Åke Eklund i Vendel ser både för- och nackdelar med att Vendel valt att låta ett annat  företag driva processen och äga deras fibernät.

– Det är möjligt att det hade blivit billigare om vi hade lagt ner jobb på det här. Men det kunde också ha blivit dyrare. Så det är en risk, och det är den risken vi vill minimera, säger Hans Åke Eklund.

I Östhammar är det företaget IP Only som samarbetar med SKB och kommer att äga nätet hos de landsbygdsfiberprojekt man nu söker statsbidrag för.

IP Only är stora på fibernät i södra Sverige och har mer än fördubblat antalet anställda på två år.

Hur lönsamt är det att äga nät?

– Vi subventionerar utbyggnaden. Det kanske tar 8-10 år innan vi når break-even. Men efter det ska det hålla, säger Gustaf Ståhl som är chef för Uppsala stadsnät, där IP Only Roslagen ingår

Leo Padazakos i Huddunge råder andra som vill skaffa fibernät att vara noga och skriva ordentliga kontrakt och att behålla nätet om det går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista