Bålstamordet, polisavspärrning Foto: Aila Stefansdotter-Franck/SR
Bålstamordet, polisavspärrning Foto: Aila Stefansdotter-Franck/SR

Bålstapappa överklagar morddom

Den pappa som dömts för mord på sin nioåriga dotter i Bålsta i somras kommer att överklaga domen. Pappan menar att han agerat på röster från Gud som lovat honom att dottern skulle återuppstå.

Uppsala tingsrätt dömde mannen för mord på sin dotter till rättspsykiatrisk vård.

Pappan hävdar att han agerat på röster från Gud som lovat honom att dottern skulle återuppstå. Socialstyrelsens rättsliga råd bedömde i sitt utlåtande att pappan inte förstått de verkliga konsekvenserna av sitt handlande. Det är detta resonemang som kommer att ligga till grund för överklagan.

-Han har inte haft något verkligt uppsåt. Hur paradoxalt det än kan låta, säger mannens advokat Thomas Martinson till P4 Uppland.

Tingsrätten kom fram till att pappans föreställning om vad som skulle hända dottern efter döden inte spelar någon roll för uppsåtsfrågan. Rätten konstaterade att pappan attackerat sin dotter i direkt syfte att döda henne.

"Inget har framkommit som tyder på annat än att...har varit medveten om sitt handlande på så sätt som krävs för ansvar", står det i domen.

Mannen dömdes också för bland annat grov misshandel på flickans mamma. Men Thomas Martinson säger att endast åtalspunkten mord kommer att överklagas.  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista