Många inställda avgångar och förseningar. Foto: Niklas Clarksson / SR
Många inställda avgångar och förseningar. Foto: Niklas Clarksson / SR

En timmes försening värd 35 miljoner för länets resenärer

0:38 min

Igår var det stopp i tågtrafiken mellan Uppsala och Stockholm under i stort sätt hela dagen. En timmes försening beräknas att kosta en resenär 350 kr.

Stopp i tågtrafiken drabbar många och inte minst resenärerna. Igår var det stopp för tågen mellan Uppsala och Stockholm på grund av ett signalfel. Felet höll i sig i stort sätt hela dagen.

Och man brukar räkna med att en timme är värd ungefär 100 kronor för en genomsnittlig resenär. Men, vid förseningar upplevs tiden som mer värdefull, berättar Bo-Lennart Nelldal, professor emeritus i tågtrafikplanering.

– Resenärer upplever förseningar mycket värre än att sitta i en bil eller på ett tåg. Så då räknar man att tidsvärdet är 3-4 gånger så högt och då kommer man upp i ungefär 350 kr per timme, säger Nelldal.

Just mellan Uppsala och Stockholm är det dessutom många resenärer.

– Runt 100 000 tusen åker sträckan mellan Uppsala och Stockholm om dagen. Så om en timme är värd 100 kr så kostar det sammanlagt ungefär 10 miljoner om dagen en vanlig dag. Men om de istället förlorar en timme, att det tar en timme extra så kostar det resenärerna ungefär 35 miljoner i tidsvärde, säger Nelldal. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista