Leo Padazakos. Foto: Cinna Gärdenfors/Sveriges Radio
Leo Padazakos. Foto: Cinna Gärdenfors/Sveriges Radio

Bysammanhållning gynnas av fibernätskamp

1:36 min

Det går lättare att få tillstånd fibernät för snabbt bredband på landsbygden om det redan finns bykänsla och sammanhållning. Det menar Leo Padazakos i Huddunge som jobbat ideellt i flera år med fibernät till bygden.

Leo Padazakos i Huddunge mellan Harbo och Heby menar att har man en sammanhållning i orten där man bor så är det lättare att få tillstånd. Redan innan fibernätskampen fanns en sammanhållning i Huddunge, säger han.

– Absolut. Jakt är ett intresse där det finns sammanhållning. Och vi äger själva skolan i Huddunge. Så vi kan inte säga annat än att vi är väldigt duktiga på sammanhållning här, säger Padazakos

Har det påverkat fibernätsutbyggnaden?

– Ja, ju mer vi gör desto duktigare blir vi ju. Det visar att vi är kapabla. Det visar att vi kan lyckas. Det påverkar ju, säger Padazakos.

Också åt andra hållet funkar det - kampen för fibernät har ökat sammanhållningen i Huddunge.

- Vi ser att de äldre är väldigt stolta att vi åstadkommit det här.Det betyder mycket att de äldre och viktiga människor i byn anser att det här är en bra grej. Det är det som är självkänslan också, säger Padazakos

Karin Svanäng, som är handläggare av fibernätsfrågor på länsstyrelsen, säger att byalag och liknande bygdeföreningar spelar en avgörande roll för fibernätsutbyggnaden på landsbygden.

- De kan ju ofta sin bygd, känner till markavtal och vilka som äger mark var. Ofta blir det smidigt eftersom de har lokalkännedom. Men det är mycket jobb, och jag förstår om det finns folk som är osäkra om de ska genomföra ett sådant här projekt, säger Svanäng.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista