Maria Gardfjell vid Uppsala resecentrum. Foto: Mårten Nilsson / SR
Maria Gardfjell vid Uppsala resecentrum. Foto: Mårten Nilsson / SR

Trafiksäkerheten vid Resecentrum ska förbättras

1:48 min

Gårdagens trafikolycka då en 13-årig flicka blev påkörd av en buss gör att trafiksäkerheten kring Resecentrum i Uppsala hamnar i fokus.  Maria Gardfjell, Miljöpartiets kommunalråd, säger att förändringar är planerade av området kring Resecentrum och Kungsgatan, ett område som kan upplevas som rörigt och farligt. 

Efter gårdagens trafikolycka då en 13-årig flicka kördes på av en buss på Kungsgatan i Uppsala så aktualiseras frågan om trafiksäkerheten på hela området kring Resecentrum och vid Kungsgatan.

Området kan upplevas som rörigt och farligt med många olika trafikslag som ska samsas, och Miljöpartiets kommunalråd Maria Gardfjell säger att det är en prioriterad fråga för kommunledningen att försöka hitta tydligare trafikregler för att förbättra säkerheten i området. 

– Absolut prioriterat. Det ska ju vara väldigt många människor som rör sig här. Speciellt för människor med funktionshinder eller synnedsättning så är ju det här området väldigt problematiskt. Vi måste även fundera på hur man gör de här gångstråken säkrare för alla, säger Gardfjell.

Olyckan i går inträffade i korsningen Kungsgatan/Bäverns gränd. En buss körde ut från Bäverns gränd och svängde höger på Kungsgatan, och en 13-årig flicka som gick över övergångsstället på Kungsgatan kördes på. Hon fastnade under bussen men kunde tas loss efter en stund och hon rapporteras ha klarat sig med lindriga skador.

En anmälan är upprättad mot chauffören för vårdslöshet i trafik och vållande av kroppsskada, men chauffören har varit chockad och har ännu inte kunnat höras. Flickan själv har uppgett att hon hade grönt då hon gick över övergångsstället, och troligen har det varit så att båda har haft grönt, vilket kan vara en situation som leder till att gående tror att det är fritt fram.

– Det tycker jag är lömskt. Där behöver informationen bli bättre. Nu kanske det blir så att man kommer ställa trafikljusen så att de blir synliga för gångtrafikanter så de förstår att det kan komma bilar från andra hållet också, säger Gardfjell.

En förändring som kommunledningen har bestämt sig för att genomföra, troligen redan i år, är att korta väntetiderna för gående och cyklister som ska korsa Kungsgatan. På själva bussgatan genom Resecentrum kan en del fotgängare luras att tro att en formation i stenläggningen på gatan är ett övergångsställe, fastän det är bussarna som har förkörsrätt där.

– Där har våra tjänstemän lovat att titta lite extra inför förändringarna som ska göras, säger Gardfjell.

Fler förändringar av trafikmiljön på Resecentrum kan komma att genomföras 2017 då busslinjenätet görs om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista