Johan Örjes, kollektivtrafiknämnden i Uppsala kommun Foto: Martin Hult/P4 Uppland
Johan Örjes, kollektivtrafiknämnden i Uppsala kommun Foto: Martin Hult/P4 Uppland

Örjes: Informationen till resenärerna borde diskuteras

1:28 min

Johan Örjes centerpartist och andre vice ordförande i landstingets kollektivtrafiknämnd i Uppsala menar att informationen som gavs ut vid tågstoppet i torsdags var dålig. Örjes lyfter nu frågan om man ska hjälpa till med information till pendlare även på regional nivå. 

Många pendlare mellan Uppsala och Stockholm upplevde informationen från trafikverket, SJ och SL angående det stora tågstoppet som inträffa i torsdag som dålig.

– Det behövs stora insatser både när det gäller underhåll och på sikt även nybyggnad. Det finns pengar avsatta för det här och en bra kartläggning från Trafikverket vad som måste göras. Men jag tror vi måste räkna med att sådana här situationer kommer hända igen, säger Johan Örjes (C) andre vice ordförande i landstingets kollektivtrafiknämnd i Uppsala.

– Det som jag framförallt inriktar mig på är informationen till pendlare och resenärer. Hur ska man ge de möjlighet att komma dit de var på väg, framförallt information om alternativa resvägar, säger Örjes.

Det är Trafikverket som på en statlig nivå har det stora ansvaret för informationen om kollektivtrafiken mellan Uppsala och Stockholm. Hur vida det även behövs på länsnivå ska hjälpa till med informationen är oklar. Men Johan Örjes tycker att den här frågan borde lyftas.

– Det är ju ett statligt ansvar och det är framförallt Trafikverket som har ansvaret för att informationen ska fungera tillsammans med olika företag och entreprenörer. Men om vi tillsammans med andra regionala trafikmyndigheter behöver ta ett större ansvar och samordna med informationen till resenärerna så borde det diskuteras, säger Örjes.

– Det är inte så att jag har det som ett förslag utan jag tycker frågan borde lyftas tillsammans med andra regionala trafikmyndigheter i Mälardalen, säger Örjes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista