Elev räknar matte. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Östhammar får kritik efter dåligt studieresultat och rädda elever

0:53 min

Dåliga studieresultat, rädda elever och saknad motivation - det är några av de brister som Skolinspektionen funnit i sin utredning av de kommunala skolorna i Östhammar. Nu kräver inspektionen ändringar

Förra året, 2015 nådde cirka 67 % av eleverna som gick ut grundskolan i Östhammars kommun kunskapskraven som finns i samtliga ämnen. Det är dock lägre än i övriga landet där cirka 84 % når kunskapskraven. Och även om Östhammar har gjort en liten förbättring på just studieresultaten de senaste tre åren så menar skolinspektionen att fler åtgärder måste göras.

Utredningen visar bland annat att många elever upplever att studieron är dålig och att de störs av andra elever. Dessutom upplevde ett flertal även att de var rädda - både för andra elever och personal.

Det ska även finnas låg studiemotivation hos eleverna och skolinspektionen menar att detta kan vara en stor anledning till det dåliga resultatet i skolan.
Inspektionen kräver nu att Östhammar kommun gör ändringar som till exempel att anställa mer personal och erbjuda alla elever rätt till studie- och yrkesvägledning.

Vidare kräver även inspektionen att Östhammar ökar förståelsen om betydelsen av skolan hos eleverna i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista