Medborgardialog i Uppsala. Foto Alexander Weimar / SR
Medborgardialog i Uppsala. Foto Alexander Weimar / SR

Deltagare: Ett storartat initiativ!

1:23 min

Tanken är att medborgare ifrån länet ska samlas tillsammans med experter och politiker och diskutera olika ämnen. 

Denna helgs ämne var EU-migranter och tiggeri. Men trots ett laddat ämne så var deltagarna positiva med diskussionsträffen.

Det var ett 60-tal deltagare som hade samlats i Uppsala under helgen för att medverka i Uppsala Universitets medborgardialog. Tanken var att experter,politiker och medborgare skulle mötas och helt enkelt diskutera ett ämne.

– Jag tycker det är ett storartat initiativ, jag gör verkligen det. Att fördjupa demokratin och som medborgare kunna ta del av något sånt här med en sån brokiga del människor. Att vi får prata med experter och att få jobba igenom frågan som vi gör just nu. Kanske en modell för framtiden som man kan utveckla ännu mer, säger Josephine Setterwall från Uppsala som var en av deltagarna.

Utöver experterna och statsvetare så fanns även polisen och en rad politiker där. Samtliga av riksdagspartierna fanns representerade förutom Moderaterna vars representant fick förhinder och Sverigedemokraterna som avböjde inbjudan och istället skickade med ett uttalande om vart de står i frågan.

Förväntningarna på dagarna var olika, vissa var där för att de ville lära sig något, andra var mer där för att få svar från politikerna. Uppsalabon Kasper Irgens hade även han förhoppningar på vad träffarna skulle leda till.

– Jag hoppas det kommer ge politikerna en inblick i vad medborgarna tycker och hoppas det leder till att statsvetenskapliga institutionen får bra resultat i förhållande till forskning om hur samtalsdemokrati fungerar, säger Irgens.

Eu-migranter och tiggeri är en laddad fråga men trots detta så ska diskussionerna skett civiliserade och utan dålig stämning.

– Nej inte dålig stämning sen kanske lite lite hets sådär men det hör till, säger Josephine Setterwall.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista