Polisen i Norduppland satsar på information till flyktingar

"Det är ett sätt för oss att förebygga och klargöra"
1:14 min

Polisen i Norduppland har börjat åka runt till hem för ensamkommande flyktingar för att informera om lag och rätt. Den nya satsningen gäller alla typer av brott men ett skäl är den senaste tidens uppmärksamhet kring sexuella trakasserier.

Polisen har inte märkt någon ökning av antalet sexualbrott men det kan ändå vara bra att informera om vad som gäller i Sverige, säger Niklas Hållqvist, områdeschef för lokalpolisen Norduppland.

-Det är naturligtvis en del i det. När det gäller sexuella ofredanden har vi tittat från 2012 fram till idag. Och det ligger väldigt konstant. Så att hos oss har det inte skett någon ökning. Men vi gör ändå den här satsningen med tanke på all mängd brottslighet. Det är ett sätt för oss att klargöra hur det ser ut i Sverige.

Varför behövs de här sakerna?

-För att klargöra. Man kommer från olika områden av världen och det finns olika regler och olika uppfattningar.

Men Migrationsverket har redan den här typen av utbildningar. Räcker inte det?

-Jo, de har ju ett utbildningspaket runt det här med lag och rätt. Men det fungerar inte tillfredsställande och når inte ut. Det blir också ett större tryck när vi från polisen kommer ut. Man kanske lyssnar mer också. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".