En läkare undersöker en patient gnom att lyssna med ett stetoskop. Foto: Bertil Ericson/TT
En läkare undersöker en patient gnom att lyssna med ett stetoskop. Foto: Bertil Ericson/TT

Landstinget vill ha fler ST-läkare på vårdcentralerna

Hoppas skapa 27 nya platser
1:33 min

Fler platser åt specialiseringstjänstgörande läkare på länets vårdcentraler, det hoppas landstinget blir verklighet efter att de fattat beslut om att låta vårdcentralerna vara med och betala för sina ST-läkare.

Upp till 27 nya platser hoppas man skapa. Bertil Kinnunen, landstingsråd för socialdemokraterna.

– Nu kommer vi få möjligheten att ta in fler ST-läkare och därmed skapa bättre förutsättningar för den långsiktiga kompetensförsörjningen och ha läkare i tillräcklig omfattning inom primärvården och då slipper vi ha stafettläkare, vikarier och hyrläkare, säger han.

I dag finns 63 verksamma ST-läkare vid länets vårdcentraler. Samtidigt som de skapar inkomster åt vårdcentralerna genom att utföra vård har landstinget fram till i dag centralt stått för alla lönekostnader. En ren vinstaffär, inte minst för de privata vårdgivarna, menar Bertil Kinnunen.

– Det är klart att de privata vårdcentralerna tidigare har haft en stor fördel av att inte behöva stå för någon lönekostnad. Nu får de vara med och finansiera en del av tjänsterna.

Har det funnits kritiska röster från de privata aktörernas sida?

– Det har varit en dialog med vårdcentralerna, både inom vår egen primärvård men också de privata utförarna och alla är överens mig veterligen om att det finns en rimlighet i den här förändringen, säger Bertil Kinnunen.

Sveriges yngre läkarförening, Sylf, ställer sig positiva till utvecklingen då det i dag kan ta upp till ett år att få en ST-tjänst i Uppsala. Samtidigt ser de en risk med att vårdcentralerna ska avstå från att skapa platser nu när de blir tvungna att vara med och betala. Anna-Karin Agvald, ordförande i Sylf Uppsala. 

– Om det blir kris eller vårdcentralerna får ont om pengar så kanske de tycker att de inte har råd att anställa ST-läkare och då ber de inte om att få anställa ST-läkare. Då kommer vi inte få en ökad andel ST-platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".