Febertermometer som visar hög feber på barn. Foto: Åsa Wistedt/Sveriges Radio
Foto: Åsa Wistedt/Sveriges Radio

Nu vabbar föräldrar som mest

Barnläkare: Lite kan man göra själv
1:07 min

Februari eller "vabruari", som många säger, är månaden då svenska föräldrar är hemma som mest för vård av barn. Men det går ändå att göra något för att få barnen friskare.

- Lite kan man göra, men inte jättemycket. Barnens immunförsvar fungerar ju så att det måste tugga sig igenom ett antal vanliga infektioner för att få ett moget immunförsvar och eftersom de flesta infektionerna ofta ligger på vintern så blir det väldigt tätt, menar barnläkaren Fredrik Cederblad.

Men han tycker ändå att det finns saker att göra. Det är till exempel bra att förskolorna låter barnen vara ute så mycket som möjligt, eftersom virus sprids bäst inomhus i stängda miljöer. Det är också bra att lära barnen tidigt att nysa i armvecket istället för i handen eller rätt ut i rummet.

- Man såg också efter Svininfluensan 2009 att i och med att människor använde mer handsprit så blev infektionstrycket generellt mycket lägre det året. Så lite kan man göra även om det kommer att komma ett antal infektioner hur man än gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".