Sari inne i uthuset hon bor i nu. Foto: Martin Hult/SR
Sari Sotkajärvi inne i uthuset hon bor i nu. Foto: Martin Hult/SR
BOSTADSBRISTENS FÖRLORARE

P4 Upplands granskning om kvinna som bor i uthus väcker känslor

Lyssnare: Bedrövligt! Hon fryser, har inget vatten, mår psykiskt dåligt
1:53 min

Att Sari Sotkajärvi, som P4 Uppland berättat om, bor i uthus utan rinnande vatten har det kommit reaktioner på i dag. Östhammars kommun har nekat en riktig lägenhet med bostadssocialt kontrakt.

I stället betalar socialtjänsten för en barackliknande dragig bostad utan vatten inomhus.

– Bedrövligt, hon fryser, har inget vatten, mår psykiskt dåligt. Det är skandal i dagens Sverige, säger en av de som ringde P4 Uppland i dag.

En annan har skrivit på vår facebooksida att kommunen står bara och tittar på förödelsen.

Sari, som det handlar om, har bott i nästan ett år i ett uthus, en barackliknande byggnad mellan Alunda och Gimo. När hon behöver spola toaletten eller diska tar hon vatten från en gammeldags pump utomhus:

– Det är tungt och mycket bärande. Det är inte mänskligt att bo så här, säger Sari Sotkajärvi.

Sari lever på försörjningsstöd. Socialen betalar över 4.000 kronor för boendet i uthuset. Men att få en riktig lägenhet med ett bostadssocialt kontrakt har Östhammars kommun sagt nej till.

Det kommunala bostadsbolaget Östhammarshem har lediga lägenheter, ibland med kort eller ingen kötid, men det blir också nobben där att hyra en lägenhet för dom som Sari som lever på försörjningsstöd, säger deras VD Anders Erixon:

– Försörjningsstöd räknas inte som en stadigvarande inkomst som skulle garantera att hyresgästen betalar sin hyra, säger Anders Erixon som är VD för Östhammarshem.

Men det är då kommunens socialtjänst som betalar, kan inte det anses som säkert?

– Försörjningsstödet är inte uppbyggt så att man är garanterad en inkomst från kommunen i en lång tid framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".