Domarklubba på lagbok. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Rättegången i Morgongåva-fallet tas om

1:34 min

Den rättegång emot en 18-åring som misstänkts för mord i Morgongåva i höstas, kommer nu att tas om. 18-åringen har tagit tillbaka sitt erkännande och förvaret har begärt ny prövning. Och nu kommer rättegången tas om, med en helt ny domare och nya nämndemän.

– Självklart så måste man ju få ett rättssäkert avgörande, och en rätt som redan har tagit ställning i skuldfrågan är ju jävig, säger Carin Westerlund rådman i Uppsala tingsrätt.

Det var i höstas som en 36åring hittades allvarligt skadad längs en väg i Morgongåva. Han avled senare av sina skador.
En 18årig man greps för det här och erkände senare grov misshandel, att han knivskurit 36-åringen, men inte mord.
Under rättegången så bestämmer rätten att det ska göras en rättspsykiatrisk undersökning av mannen, en så kallad RPU.
Carin Westerlund igen:

– I de mål där man behöver inhämta en rättspsykiatrisk undersökning så väntar man med att göra det tills man vet säkert att man kommer att döma nån för nånting. Anledningen till att man väntar till den tidpunkten är att det är en ingripande åtgärd att genomgå en sån här undersökning. Så man utsätter inte nån för det om man inte tänker sig att de ska bli dömda för brott, säger Westerlund

Under den här tiden så tar 18åringen tillbaka sitt erkännande, och hans försvar åberopar också ny bevisning.
Och nu ska rättegången tas om, med en helt ny domare och nya nämndemän.

– Den rätt som fattat beslutet om RPU och redan kommit fram till att personen är skyldig, den har redan bestämt sig för hur man tror att det är, och då anses de vara jäviga. Då måste man plocka in en helt ny rätt som inte har tagit ställning som då får lyssna på all bevisning, både den som fanns förut och den nya som tillkommit. Och så får de göra ett nytt ställningstagande, säger Westerlund

Hur vanligt är det att man måste ta om på grund av sånt här?

– Det är inte så att det aldrig nånsin händer, för det kan ju hända både att det kommer fram nya vittnen eller att nån ändrar sin inställning, men det är inte särskilt vanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista