IVO kritiserar verksamheten på Akademiska sjukhuset. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio.
IVO kritiserar verksamheten på Akademiska sjukhuset. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio.

Akutmottagningen på Akademiska granskas

2:04 min

Efter flera fall av Lex-Maria-anmälningar ska Inspektionen för vård och omsorg nu på nytt granska Akademiska sjukhusets akutmottagning. Inspektionen har sett att problem som beror på personalbrist och hög beläggning av patienter återkommer.

– Det är klart att det är väldigt allvarligt när patienter blir skadade för att man inte får rätt vårdnivå eller att man känner att det är så rörigt på en akutmottagning så att man inte kan gå hem, säger Anna Norlund är inspektör på Inspektionen för vård och omsorg.

En patient föll från britsen och skadade benet så pass allvarligt att han senare behövde opereras. En annan blev felaktigt hänvisad till ögonspecialistmottagningen när han i själva verket hade en stroke och en tredje med en pågående hjärtinfarkt orkade inte vänta längre på den stökiga avdelningen och valde istället att gå hem.

Alla fallen är exempel på Lex-Maria-anmälningar som Akademiska sjukhusets gjort mot sin akutmottagning och som Inspektionen för Vård och omsorg nu kopplar samman med personalbrist och full beläggning.
Vid sin senaste tillsyn konstaterade inspektionen att situationen vid akutmottagningen var alarmerande. Nu återvänder man till sjukhuset för att granska hur sjukhuset förbättrat patientsäkerheten.

– Det jag kan säga är att de åtgärder som man beskrev i höstas i akutmottagningstillsynen tyckte vi var bra åtgärder. Sen är ju en sak i det här också ekonomin som den ser ut nu och om det i sin tur påverkat hur man genomfört den här åtgärden, det kan inte jag svara på i dag och det är därför vi gör en ny inspektionen i Uppsala om en dryg månad.

Viktor Ekström, avdelningschef på akutmottagningen säger att man tagit fram en beredskapsplan som svarar mot IVO:s kritik. Samtidigt menar han att man måste fortsätta att arbeta med sina rutiner när det gäller bemanningen på akuten.

– Vi har en ledningsfunktion på akuten som hela tiden följer och ser hur mycket patienter det finns och att utifrån det omfördela resurserna dit de behövs bäst och också vid behov stärker upp och ringa in extra personal om det behövs.

Och har det fungerat som det ska?

– Bevisligen har vi haft fall där de här situationerna inträffat, vi har inte haft en full bemanning och det är inte alltid vi lyckats lösa att få in extra personal, men då har vi ändå försökt lösa situationen så gott det går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista