Lucio Firpo
Lucio Firpo engagerade sig för att hjälpa flyktingar vid Medelhavet. Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio

Guldhjärta för hjälp till flyktingar

0:54 min

Uppsalabon Lucio Firpo är med i gruppen "Four brothers and a friend", som åkte till Lesbos i Grekland för att hjälpa människor på flykt. För den insatsen fick han igår ta emot Rotarys guldhjärta.

Priset delas ut till en företagare i Uppsala län som gjort något utöver det som väntas. På Uppsala Enskilda Skola jobbar vinnaren Lucio Firpo som är med i gruppen "Four brothers and a friend" som engagerat sig för att hjälpa flyktingar i grekland.

Lucio Firpo och hans tre bröder och en av deras vänner såg bilderna på tv från flyktingkatastrofen i Medelhavet. De reagerade och beslöt sig för att åka till Lesbos och engagera sig på plats.

- Även fast man förbereder sig så är barnskrik sånt man aldrig kan bli lugn med, framför allt inte när det handlar om panikångest och dödsångest, säger Lucio Firpo till p4 Uppland.

Gruppen "Four brothers and a friend" har investerat i flera olika läkarstationer på plats i Grekland, bland annat i ett flyktingläger. Lucio Firpo säger att frivilligarbetet fortfarande är nödvändigt eftersom myndigheterna inte klarar situationen.

- Det är fortfarande helt beroende av att såna som vi och andra volontärer är på plats och hjälper till, säger Lucio Firpo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista