Bostad. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Bostad. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
BOSTADSBRISTENS FÖRLORARE

Andrahandshyrorna ökar snabbt i Uppsala

"Det går inte med min ekonomi"
1:48 min

På fem år har det blivit mer än 50 procent dyrare att hyra en bostadsrätt i andra hand i Uppsala. Det är en av de största ökningarna i landet.

Hör hela P4 Upplands granskning Bostadsbristens förlorare.

Peter har bott på härbärge i Uppsala i runt ett år och längtar efter ett eget boende.

Men när de tar hutlösa hyror, typ 8 000 för en liten etta. Det är ju omöjligt. Det kan man inte betala. Jag kan inte det. Inte med min ekonomi i varje fall. Det går inte.

Peter berättar att han för ett drygt år sedan bodde hemma hos sin mamma som han tog hand om tills hon var tvungen att flytta till äldreboende – att han då inte fick ta över hennes hyresrätt, på grund av en skuld på 4 300 kronor hos kronofogden. Efter det här hamnade han på härbärge, där han alltså har bott sedan dess.

Han fick avslag från kommunen på sin ansökan om bostadssocialt kontrakt och har det senaste året letat efter ett andrahandsboende.

– Man behöver ju inte bo i en stor villa. En liten etta räcker gott åt mig. Det är väl det jag skulle vilja ha och önskar naturligtvis, säger Peter.

Om vi vänder blicken mot andrahandsmarknaden, så visar det sig att hyrorna i Uppsala är bland de som ökat mest i hela landet de senaste åren, enligt en rapport från Boverket.

Hyrorna för bostadsrätter som hyrs ut i andra hand har ökat med 56 procent på fem år, hyresrätter med 35 procent. Enligt rapporten kostar det i snitt mellan fem och sex tusen kronor i månaden att hyra en etta i andrahand i Uppsala kommun.

Peter berättar att han i dag jobbar halvtid, eftersom han är sjukskriven, och att han har runt 2 500 kronor kvar att röra sig med varje månad efter att hans fasta utgifter är betalda – och han tror att möjligheterna att hitta ett andrahandsboende han har råd med är små.

– Ja, du. De är nog rätt begränsade, med tanke på vad de kan ta i hyra för en lägenhet. Det är ganska små möjligheter om jag får uttrycka mig så.

Peter heter egentligen något annat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".