Nu blir det svårare att kapa andras identitet

2:07 min

Två män i Uppsala åtalades nyligen för bedrägeri för över hundratusen kronor genom att styra andras post till sig själva. Nu gör Skatteverket det svårare. 

Skatteverket kommer göra det svårare att styra om andras post till sig själv för att beställa till exempel kreditkort under falskt namn. Två män i Uppsala åtalades nyligen för att på det här sättet ha kommit över kontanter och varor för över hundratusen kronor.

–Vi vill gå mot att förbättra säkerheten för medborgarna, säger Tobias Wijk,  verksamhetsutvecklare på Skatteverket

I dag kontrollerar Skattverket inte att den som skickar in en ansökan på papper om adressändring verkligen är den den utger sig för att vara.
En bedragare kan alltså enkelt styra om andras post till sig själv och beställa till exempel kreditkort i någon annans namn.

Visserligen kommer en lapp hem i brevlådan på ursprungsadressen, men om man vet att någon inte har kontroll på sin adress, till exempel för att man vistas i utlandet - då är upptäcksriskerna små.
Häromdagen åtalades två män för att på det här sättet ha kommit över kontanter och varor för över hundratusen kronor från olika butiker i Uppsala.
Det berättar åklagare Elin Blank.

– Och när man har gjort det har man vid vissa tillfällen också använt ett förfalskat körkort som också har varit utställt på den här målsägaren men med ett annat fotografi på, säger hon. 

–Det verkar vara ganska enkelt att göra på det här sättet. Det tycker jag inte är bra. Det borde nog vara förenat med någon bättre kontroll.

Och nu tittar Skatteverket på ett sätt att försvåra för id-kaparna. Den som vill ska kunna ta bort möjligheten att ändra sin adress med pappersblankett och bara ha kvar möjligheten att logga in med e-legitimation.

–Vi har inget fastställt datum i det här läget. Men det kommer ske under den närmaste tiden och under det här året, säger Tobias Wijk på Skatteverket.

Har ni inte varit lite sena med det här. Man har ju sett under lång tid hur man kan stjäla andras identiteter?

– Naturligtvis skulle det har varit en fördel om vi varit betydligt tidigare ute, men vi ser att det är positivt att vi får den här tjänsten på plats inom kort.

Hur kommer det sig att ni inte helt stänger möjligheten att ändra på papper?

– Vi ser ett behov för vissa användare att använda sig av papper.