Julian Assange (t.v.) och Ecuadors ambassad i London (t.h.).
Julian Assange (t.v.) och Ecuadors ambassad i London (t.h.). Foto: Kirsty Wigglesworth/TT och Tim Ireland/TT

FN: Assange olovligen frihetsberövad

17 min

Svenska UD bekräftar brittiska BBC Upggifter om att FN-utredningen har kommit fram till att Assange är olovligen frihetsberövad. 

FN har gjort en utredning som ska undersöka om Assange är olovligen frihetsberövad. Resultatet av den blir avgörande för om han lämnar ambassaden eller inte. Utredningen skulle ha kommit i morgon, men BBC har alltså redan i dag uppgifter från den. Svenska utrikesdepartementet bekräftade senare under torsdagen uppgifterna från BBC.

Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London för tre år sen för att slippa bli utlämnad till Sverige där han häktats i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt i Enköping.

Svenska åklagarmyndigheten vill i nuläget inte kommentera de senaste turerna i Assangeärendet.

– Men det kommer vi säkert att göra när det finns något att kommentera, när det finns någon rapport att ta ställning till, säger Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander till TT.

Läs mer om nyheten här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista