Samarbete över blockgränsen, fr v Lina Nordquist (L), Malena Ranch (MP) och Bertil Kinnunen (S). Foto: Mårten / Nilsson SR
Samarbete över blockgränsen, fr v Lina Nordquist (L), Malena Ranch (MP) och Bertil Kinnunen (S). Foto: Mårten / Nilsson SR

Blocköverskidande samarbete ska ge snabbare jobb åt nyanlända

1:40 min

Ett snabbspår in i arbetslivet för nyanlända - det vill Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Uppsala läns landsting åstadkomma i ett blocköverskridande samarbete med Liberalerna.

De tre partierna kommer att ge ett direkt uppdrag till landstingsdirektören att driva satsningen, som bland annat går ut på mer praktik och mer språkträning, säger Socialdemokratiska landstingsrådet Bertil Kinnunen. 

– Det handlar om att vi måste bli bättre på att säkerhetställa att det finns praktikplatser bland annat inom sjukvården. Då ger vi en möjlighet för de som ska validera sin utbildning att få göra sin praktiktjänstgöring. Där har vi inte varit så bra tidigare så det behöver utvecklas, säger Kinnunen.

Det här är ju saker som man pratat om i 20-30 år, att komma in snabbare i arbetslivet. Varför ska det lyckas nu?

– Nästan alla vill ju det här. Nu har vi äntligen sett att Kalmar och Västra Götaland har hittat ett sätt att få det att fungera. Det de har gjort är bland annat tittat på ledarskapet. Om chefer är införstådda och om det finns människor som vill vara handledare så kommer det här att rulla på, säger Liberalernas Lina Nordquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista