Tangentbord. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Kända hockeyspelares identiteter kapades av Uppsalabor

3:12 min

I höstas dömdes tre Uppsalabor för att ha lurat till sig över 200 000 kronor genom att kapa två kända hockeyspelares identiteter.


Det blir allt vanligare att kriminella skriver över andra personer på sin egen adress och därigenom beställer kreditkort i deras namn. Häromdagen åtalades två män för att ha lurat till sig kontanter och varor för över 100 000 kronor i olika butiker i Uppsala. Ägaren till namnet på kortet, en indisk man som jobbat i Sverige hade återvänt till sitt hemland och hade ingen aning om att hans identitet kapats.

– Man har använt hans personuppgifter och adressändrat så att han har skrivits på en av de misstänktas adresser och sedan har man i hans namn ansökt om kredit hos två olika företag, säger åklagaren Elin Blank. 

De som utsätts för det här kan alltså vara gästarbetare, men ofta kapas även idrottsstjärnors identiteter som i fallet med de tre Uppsalaborna.
Så här berättar åklagaren i fallet Elin Blank. 

– Är man intresserad av hockey så visste man att det här var personer som hade kontrakt i Finland eller var det nu var någonstans, berättar åklagaren i fallet Elin Blank.

Det här är inte det enda fallet där idrottsstjärnor använts på det här sättet. Tretton personer dömdes nyligen i en stor härva av Södertörns tingsrätt. Med över 100 falska id-handlingar och närmare 400 bankkort lurade bedragarna till sig flera miljoner kronor genom att kapa hockey- och fotbollsspelares identiteter.

Elin Blank tycker att systemet är alldeles för lätt att lura.

– Jag tycker inte att det är bra naturligtvis. Det borde vara förenat med bättre kontroll. Dessutom har jag lite synpunkter på att man skickar ut kreditkort utan kontroll. Det kan ju hamna precis var som helst.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista