Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
BOSTADSBRISTENS FÖRLORARE

Boverket: Dysfunktionell marknad bakom höga andrahandshyror

1:47 min

Det är bristen på bostäder på förstahandsmarknaden som drivit upp priserna på andrahandsmarknaden. Det säger nu Boverket efter att vi i morse berättade att hyrorna på andrahandsboenden i Uppsala är bland de som ökat mest i hela landet.

Leif Rosén har bott i andra hand i Almunge, utanför Uppsala, i snart sju år.

– Halvmodernt är max vad man kan kalla det, för jag har vatten i köket. Jag får åka en och en halv mil till jobbet för att duscha, säger han.

Leif Rosén hörde av sig till oss efter att han hört om situationen på andrahandsmarknaden i P4 Uppland.

För honom var det efter en skilsmässa och på grund av skulder och betalningsanmärkningar som han hamnade i sitt andrahandsboende för snart sju år sedan.

– Det har ju fungerat, men det är inte världens roligaste om man säger så.

Som vi kunde höra i morse så har ju alltså hyrorna för bostadsrätter som hyrs ut i andra hand i Uppsala kommun ökat med 56 procent på fem år, hyresrätter med 35 procent. Och i snitt kostar det mellan fem och sex tusen kronor i månaden att hyra en etta i andrahand, enligt en rapport från Boverket.

– Utvecklingen på andrahandsmarknaden följer utvecklingen på bostadsmarknaden i stort. Vi har kraftigt stigande priser, tilltagande bostadsbrist och grovt sett så är det en dysfunktionell marknad som fungerar allt sämre för varje dag som går, säger Sebastian Johansson som är analytiker på Boverket och fortsätter.

– Vill vi att hyrorna på andrahandsmarknaden ska gå ner så måste vi se till så att vi möjliggör ett byggande som kan motsvara behovet av bostäder, att hyressättningssystemet inte ger upphov till att folk väljer att bo kvar i för stora bostäder. Och den här listan kan göras hur lång som helst.

Leif Rosén håller med om analysen och menar att det borde byggts mer för länge sedan. För som det är i dag så är det svårt för någon med ansträngd ekonomi att hitta ett andrahandsboende.

– Alltså det blir ju bara ännu tuffare. Det blir ju en sak till som börda på lasten. Andrahandshyreskontrakten är ju dyrare än förstahand, i mångt och mycket. Och jag tycker det är fördjävligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista