Migrationsverket. Foto: Maja Suslin/TT
1 av 2
Foto: Maja Suslin/TT

Pelling: Naturligtvis svårt att planera efter

1:57 min

Igår kom Migrationsverket med en ny prognos över hur många flyktingar som kan komma till Sverige under året. Men prognosen är osäker och det variera stort hur många flyktingar som kommer.

 I fjol blev det svenska samhället närmast chockat över den stora flyktingtillströmningen, som vida översteg migrationsverkets prognoser. Igår kom migrationsverket med en ny prognos. Som de själva kallar extremt osäker, och som säger att det kan komma allt ifrån 70 000 till 140 000 flyktingar till Sverige under året.

Det är inte lätt att planera utifrån, säger Erik Pelling, socialdemokratiskt kommunalråd i Uppsala.

– Det är naturligtvis svårt, men det ger ändå ett hum om att vi måste ha beredskap för att kunna ta emot fler än som kommit tidigare, men att det också kan komma betydligt färre.

Hur gör ni för att ha en sådan stor flexibilitet?

– Vi har dragit en hel del erfarenheter under hösten, för det var en stor utmaning.

Nästa vecka ska kommunstyrelsen besluta om en handlingsplan för flyktingmottagandet.

– Det är många som gjort bra saker, men var och en på sin kant. Om vi lyckas samordna dem så får vi ett bättre mottagande och snabbare etablering av dem som ska bosätta sig i Uppsala.

– Men jag var i måndags på ett möte med Röda korset, Nyby Vision, Missionskyrkan och Samarbetsorganisationen för invandrarföreningarna i Uppsala, och de efterlyste alla en bättre samordning.

– Ja, men första februari startades t ex en ny gemensam mottagningsenhet för nyanlända.

Vad är det största svårigheten du ser under 2016?

– En stor utmaning är bostäder. Vi har ju en bostadsbrist.

Oavsett hur många nya flyktingar som kommer under 2016 så vet ni att ni under 2016 kommer att få ta emot drygt 600 personer, som fått asyl, och blir kommunplacerade i Uppsala. Kommer ni att klara bostäder för dem?

– Vi jobbar intensivt för att klara det. Men sedan har vi inte alla svar där än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista