Dörr på glänt in till ett rum. Foto: Jessica Gow / TT
Foto: Jessica Gow / TT

Betydligt färre ensamkommande barn till Uppsala

2:00 min

Betydligt färre ensamkommande barn kommer till Uppsala nu jämfört med i höstas. De skärpta gränskontrollerna, men också årstiden, spelar in som förklaring, enligt socialnämndens ordförande Ingrid Burman (V). 

Antalet ensamkommande barn som kommer till Uppsala har minskat kraftigt de senaste veckorna. Hittills i år har ingen enda på egen hand kommit till Uppsala, och antalet som placerats i kommunen har de senaste tre veckorna rört sig om, som mest, tre under en vecka. En dramatiskt förändrad situation för kommunen, enligt socialnämndens ordförande, Vänsterpartiets Ingrid Burman.

– Hösten var exceptionell, och det är i jämförelse med den som droppet blir så tydligt. Troligen har regeringens åtgärder spritt sig, dvs man känner till att det är svårare att ta sig till Sverige. Sedan har det varit fluktuationer tidigare också, och det är klart att när det är kallt och du är ung och du ska ta dig över Medelhavet och ta dig under svåra umbäranden genom Europa, så kanske man inte väljer årets kallaste månad.

Hade du väntat dig att det skulle gå ner så kraftigt?

– Jag hade väntat mig att det skulle gå ner, men inte i den här omfattningen.

I Uppsala kommun finns sen tidigare runt 1200 ensamkommande. Över hälften av dem är ungdomar som andra kommuner har placerat i Uppsala på hvb-hem eller familjehem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista