Arkivbild härbärge. Foto: Sofia Kristiansen/SR
Arkivbild härbärge. Foto: Sofia Kristiansen/SR
BOSTADSBRISTENS FÖRLORARE

Kommunen betalade miljoner för härbärge och vandrarhem

2:16 min

Det kostade Uppsala kommun nästan tre miljoner kronor förra året att betala boende på härbärgen och vandrarhem åt kommuninvånare som inte hittar någon annanstans att bo.

Hör vår granskning Bostadsbristens förlorare.

En av dem är Peter, som har bott på härbärge i runt ett år.

– Det är ju nästan som att sitta på kåken, tycker jag. Man är en halv människa. Man är splittrad när man är där och jag är glad att jag har ett jobb att åka till, säger han.

Peter måste byta rum varje vecka och kan inte alltid påverka vem han får dela rum med. Många har psykiska problem eller missbruksproblem och han säger att han drar sig för att åka hem.

Han har sökt men inte fått någon egen lägenhet, genom bostadssocialt kontrakt, av Uppsala kommun. Istället fick han plats på härbärge, eftersom han ses som förmögen att hitta boende själv. Men runt ett år senare har han alltså inte hittat något, utan bor kvar på härbärget.

Och vår granskning visar att det är flera som fått avslag på sin ansökan om bostadssocialt kontrakt som istället blivit boende länge på vandrarhem eller härbärge och inte hittar någon annanstans att bo.

Just nu är det runt 55 hushåll i Uppsala kommun som bor på det här sättet. Något som kostade kommunen 2,8 miljoner kronor förra året.

Jan Holmlund är direktör vid socialförvaltningen på Uppsala kommun – och han säger så här om när kommunen beviljar att betala för vandrarhem eller härbärge.

– Det handlar oftast om en akut situation, där människor är ställda på gatan och inte kan lösa sin boendesituation för stunden.

Vad tänker du om att folk kan bli boende i mer än ett år på vandrarhem eller härbärge?

– Syftet med den typen av tillfälliga lösningar är just att de blir tidsbegränsade, men som bostadssituationen ser ut i Uppsala kommun i dag är vi medvetna om att det kan bli längre perioder och det är ju inte eftersträvansvärt, säger Jan Holmlund.

Men kommunen följer inte upp hur länge någon bott på härbärge eller vandrarhem och det är upp till individen att ta ny kontakt med kommunen om de inte hittar någon bostad.

Efter ett år på härbärge ska nu Peter återigen försöka få hjälp av kommunen att hitta en egen lägenhet.

– Det är klart att det finns de som är i större behov av lägenhet än vad jag är. Men ett eget boende, det är ju allt. Då är man ju på banan igen och kan börja leva ett normalt liv, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista