Ali Reza kom som ensamt flyktingbarn för ett par år sedan, han har nu fyllt 18 och bor i ett utslussningsboende. Foto: Ulla de Verdier /SR
Ali Reza kom som ensamt flyktingbarn för ett par år sedan, han har nu fyllt 18 och bor i ett utslussningsboende. Foto: Ulla de Verdier /SR

Bostäder en knäckfråga för snabbare integration

1:14 min

Den rödgröna majoriteten i Uppsala presenterade idag sitt förslag till handlingsplan för att snabba på integrationen av nyanlända och ensamkommande flyktingbarn - en knäckfråga är bostäder.

Det här är något som berör Ali Reza, som kom som ensamt flyktingbarn för ett par år sedan, och nu fyllt 18 och bor i ett utslussningsboende.

– Bostad är svårt att hitta. 

Erik Pelling (S) är ansvarigt kommunalråd för integration och han säger att en lösning är att kommunen lovar byggföretag att de kommer hyra hela hus eller trappuppgångar. 

– Så istället för att tära på det som finns så ser vi till att hjälp till så att det kan byggas nya hus för den här målgruppen. 

Enligt förslaget till handlingsplan ska kommunen lägga fyra miljoner kronor på det här. 

– Vi har fått 18 miljoner av staten för att bistå oss i flyktingmottagandet, säger Erik Pelling.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista