Foto: Mona Wahlund / SR

Pengar till föreningar ska förbättra flyktingmottagande

1:43 min

Uppsala kommun satsar tre miljoner på ideella föreningar för att förbättra flyktingmottagandet. Satsningen är en del av kommunens handlingsplan i skuggan av flyktingkrisen. Men oppositionen tycker stödet är för magert.

Kommunstyrelsen väntas klubba igenom handlingsplanenen imorgon. Tre miljoner kommer att läggas på ideella föreningar som jobbar med flyktingmottagande.

Dessutom ska de resurser som finns samordnas bättre. Och det är något som behövs säger Dlovan Kassab, verksamhetsutvecklare på Röda korset i Uppsala, dit många ensamkommande flyktingar kommer.

- Större samarbete mellan organisationer och kommunen. Att samla resurserna helt enkelt, säger han.

- Kan ni ta emot fler ensamkommande flyktingbarn här på träffpunkten?

- Inte i de här lokalerna. Ibland har vi fått säga att det är fullt.

I den nya handlingsplanen som rödgröna majoriteten står bakom, och även moderaterna är för, betonas samordning. Där satsas också på bostäder. Kommunen ska lova att hyra hela trappuppgångar till lägenheter till nyanlända om byggföretag bygger hus. Det satsas också på fler mötesplatser: Ett nytt kulturcenter troligen i Gränbyskolan.

- Det blir en mötesplats, där vi tillsammmans med de ideella föreningarna kan erbjuda svenskundervisning, fritidsaktiviteter, samhällsorientering, berättar kommunalrådet Erik Pelling (S).

Majoriteten vill också satsa 3 miljoner kronor på de ideella föreningarna, som t ex Röda korset. Men Liberalernas Mohamad Hassan är kritisk:

- Jag saknar en offensiv satsning på åtgärder tillsammans med civilsamhället också i form av pengar.

- Men de satsar ju 3 miljoner kornor på ideella föreningar...

- Ja, men tre miljoner i en budget på nästan 119 miljoner, det räcker inte långt. Och det finns forskning som visar att satsar man en krona på ideella föreningar så får man åtta kronor tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista