Carin Götblad
Carin Götblad Foto: Nina König/Sveriges Radio

Ökat samarbete mellan polis och kommun ska minska ungdomsbrottslighet

1:23 min

Nu satsar Polisregion Mitt på ökat samarbete mellan polisledningen och kommunledningarna i Uppsala, Gävleborgs och Västmanlands län för att få bukt med ungdomsbrottsligheten.

Idag höll regionpolischef Carin Götblad ett möte för att diskutera samarbetet mellan polisen och kommunledningarna i Polisregion Mitt och det hon främst vill satsa på är sociala insatsgrupper.


- Det innebär helt enkelt att alla goda krafter, som polis, socialtjänst, skola och ideella organisationer, jobbar tillsammans med den unge i centrum.
Det kan gälla allt från skolgång och missbruksbehandling till stöd och hjälp med olika saker.

Tanken med sociala insatsgrupper är alltså att myndigheterna ska kommunicera mer med varandra när det gäller enskilda ungdomar och enligt Carin Götblad har Södertälje kommun minskat sin ungdomskriminalitet med 50-60 procent med hjälp av metoden kombinerat med andra insatser från polisen. Därför vill nu Carin Götblad att även kommunerna i region Mitt ska göra likadant.

- Jag hoppas det. Det är därför jag har bjudit in till den här dagen. Sen får kommunalråden så klart gå hem och fundera och diskutera på hemmaplan.

Om en månad förväntar sig Carin Götblad att få besked från kommunalråden om de vill vara med på satsningen eller inte, men för Uppsala kommun är inte sociala insatsgrupper något nytt. Metoden har redan testats i Gottsunda under några år och fått en hel del kritik för bristande resultat.
Fredrik Ahlstedt, som är moderat kommunalråd i Uppsala,  menar att den här satsningen inte kommer att förändra så mycket.

- Vi jobbar redan med det här idag och vi kommer med all sannolikhet att fortsätta med det. Sedan får man se hur vi kan utveckla det här och jobba vidare med det. Det kommer säkert bli en del saker som förändras, förbättras och utvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista