Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Höga debattvågor om Akademiska sjukhusets underskott – trots enighet över partigränser

"Vi skulle behöva höja grundbemanningen"
1:54 min

Debattvågorna gick höga på landstingsfullmäktige i dag – trots att alla partier utom Vänsterpartiet var eniga om att Akademiska sjukhuset ska tillåtas att gå back 100 miljoner nästa år. 

Det var Vänsterpartiet som stod för oppositionen när landstingsfullmäktige i Uppsala i dag tog upp frågan om Akademiska sjukhusets budget för i år. Alla de övriga partierna var överens om att sjukhuset ska tillåtas gå med underskott på 100 miljoner det här året, för att nästa år nå en ekonomi i balans.

Men Vänsterpartiets Sören Bergqvist menade att sjukhusets problem är att det får för lite pengar och att ett tillfälligt tillåtande av ett underskott inte löser problemen för sjukhuset.

– Vi skulle behöva höja grundbemanningen för göra verksamheterna mer flexibla. Det skulle också göra det lättare att planera sommaren så att fler kan få en semester i lugn och ro utan att behöva oroa sig för att bli inringd på sin semester, sa Sören Bergqvist.

Lina Nordquist (L) replikerade:

– Jag tror att det är helt fel att säga att vi måste höja grundbemanningen. Jag tror att det vi måste göra är att titta på vad det är vi tvingar människor att göra med sin tid. Är det rimligt att undersköterskor ska bädda sängar när deras utbildning handlar om omvårdnad, knappast om kuddar och örngott, sa Lina Nordquist (L).

– Jag vill bara påpeka att det hände inte så väldigt mycket på den fronten under de åtta år ni hade makten, replikerade Sören Bergqvist (V).

– Det hände inte så mycket under våra åtta år...Ja, för Sören Bergqvist hände nog inte så mycket, för han satt i opposition då, precis som nu, med den där pausen på sex månader och snusluktsförbud. Medan vi gjorde ingenting så hände ändå ganska mycket. Mycket av det berodde på de besluten vi fattade medan vi gjorde ingenting. Personligen är jag tacksam för att Sören Bergqvist gör ingenting, för det är sällan jag håller med honom om det han säger sig vilja göra, sa Lina Nordquist (L).

– Ja, det som Lina räknar upp var vi helt överens om. Lik förbaskat så ökade sjukskrivningarna i slutet av er regenttid. Personalen säger inte att de har fått en bättre arbetsmiljö, tvärtom.

Replikskiftena mellan Sören Bergqvist och Lina Nordquist kom att dominera debatten om Akademiska sjukhusets budget. Nordquist liksom den borgerliga alliansen i sin helhet stod i den här frågan på samma sida som landstingsledningen, alltså S och MP. Moderaten Stefan Olsson framhöll att det var viktigt att nu låta den nya ledningen för Akademiska arbeta efter den plan som gjorts upp.

- Vi har förtroende för ledningen för Akademiska sjukhuset med den här budgeten som nu har konstruerats. Säger vi nej till det här så drar vi undan mattan för ledningen redan första dagen på jobbet. Det kan man inte göra, sa Stefan Olsson (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".