Åsa Carlsson, avdelningschef socialförvaltningen Uppsala kommun. Foto Martin Hult /SR
Åsa Carlsson, avdelningschef socialförvaltningen Uppsala kommun. Foto Martin Hult /SR
Bostadsbristens förlorare

Även de som får hjälp måste vänta

"Det är tråkigt, vi ser att vi har lite för lite lägenheter"
2:06 min

Det är brist på bostadssociala lägenheter i Uppsala. De som har beviljats den hjälpen kan få vänta i mer än ett år innan de får sin lägenhet.

Det är nu ett 50-tal personer som har fått beslut om en lägenhet som inte har fått det än.

– Det är tråkigt, vi ser att vi har lite för lite lägenheter, säger Åsa Carlsson som är avdelningschef på socialförvaltningen.

Uppsala kommun har ungefär 900 lägenheter med bostadssociala kontrakt. Det är en bostad som kommunen ordnar till en person som av på grund av sociala eller psykiska problem inte klarar det själv.

Trots att det finns 900 såna lägenheter är det ändå brist. En anledning är att de som får ett bostadssocialt kontrakt blir kvar i många år, trots att det ska vara tidsbegränsat.

– Det är klart att vi skulle önska att omsättningen var mycket snabbare.

Vad är nackdelen?

– Det är att folk blir kvar i lösningar som inte är speciellt bra. Men det är ingen av dem som står ute på gatan. Det kan vara trångbott eller att de har bott länge på ett skyddat boende eller stödboende, säger Åsa Carlsson.

Av de 50 som har beviljats en lägenhet via ett bostadssocialt kontrakt har vissa väntat sen hösten 2014, alltså mer än ett år. Till exempel bor en person på härbärget Sagahemmet i Uppsala i väntan på sin lägenhet.

– Det är allvarligt att folk får vänta. Vi har problemet att det är fler som är i behov av bostadssocialt kontrakt än vad vi har lägenheter att förmedla, då blir det så här, säger Vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari Waldau.

I år har Uppsalahem fått nya direktiv från kommunen: att sju procent av de lägenheter som blir lediga ska gå till de som inte själva klarar att ordna sitt boende. En ökning från förra årets fem procent.

– Det betyder att fler av de som har absolut störst behov att ett boende får det. Men vi får också ett problem om för många får såna kontrakt inom Uppsalahem, eftersom de också behöver förmedla lägenheter till de som står i kö.

Vad är det som gör att ni inte har lyckats hittills?

– Det beror på att det byggs för lite i Uppsala kommun, säger Ilona Szatmari Waldau (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".