Tomas Bergström, Liberalerna i Heby. Foto: Sveriges Radio
Liberalernas Tomas Bergström som är ordförande i utbildningsnämnden i Heby. Foto: Sveriges Radio

Heby kommun får hård skolkritik

1:33 min

Politikerna som är ansvariga för utbildningsverksamheten i Heby kommun får allvarlig kritik från Skolinspektionen. Bland annat för brister i hur signaler om kränkande behandling av barn hanteras.

Och nu hotas kommunen med böter om de inte fixar till bristerna.

- Det här är väldigt allvarlig kritik. "Skolinspektionen har pekat ut några riktigt allvarliga områden där vi behöver snäppa upp, säger Liberalernas Tomas Bergström är ordförande i utbildningsnämnden i Heby. 

Har ni för dålig koll på utbildningsverksamheten?

– Ja i vissa delar har vi absolut det.

"Ansvariga politiker i Heby kommun saknar en tydlig bild av kvaliteten och förutsättningarna i kommunens förskolor, fritidshem, skolor och vuxenutbildning." skriver Skolinspektionen.

Sen fortsätter de att peka på en rad brister. Bland annat att kommunen inte tar tillräcklig hänsyn till elevernas olika behov när det kommer till att fördela resurser.
Att man inte gjort nog för att få tillbaka elever med hög frånvaro till skolan.
Och brister i hur man hanterar och utreder signaler om kränkande behandling av barn.

Tomas Bergström säger att man nu arbetar med olika sätt att fixa till det här.

– Bland annat har vi för avsikt när det gäller det här med hur pengar fördelas till olika skolor och elever så kommer vi nu arbeta på vad vi kallar en likvärdighetsgaranti, där man försöker ta in parametrar som föräldrarnas utbildningsnivå, svenska språket, om man är nyanländ flykting och såna saker för att kunna ge mer resurser där behoven är som störst.

Kommunen har nu fram till i slutet av sommaren på sig att åtgärda bristerna, annars väntar vite på sammanlagt 600 000 kronor.

Kommer ni att snäppa nu och upp och få koll i fortsättningen?

– Absolut, det finns inget annat än det på vår karta i alla fall.

Tomas 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista