Uppsala konstmuseum. Foto: August Bergkvist/SR.
Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio.

Flera konstverk försvunna från Uppsala konstmuseum

2:00 min

Ett antal konstverk som skulle ha ingått i Uppsala konstmuseums Agnes Cleve-utställning är försvunna och har inte kunnat återfinnas. Det inträffade har nu polisanmälts av Uppsala konstmuseum.

När utställningen under förra veckan skulle förberedas och hängas på Uppsala konstmuseum upptäcktes att 24 av de över 100 verken i utställningen fattades. I dagsläget är det oklart om när och hur verken har försvunnit. Polisen utreder nu vad som har skett och vilka som är ansvariga.

Hur upptäckte ni det här?

– Det var i samband med att vi skulle installera utställningen, förra tisdagen, säger Daniel Werkmäster, museichef på Uppsala konstmuseum. 

Han vill inte gå in på några detaljer kring försvinnandet, med hänvisning till den pågående polisutredningen. Museet har sedan det här upptäcktes försökt att gå igenom olika möjliga händelseförlopp kring vad som kan ha inträffat. 

Tavlorna beräknas sammanlagt ha ett försäkringsvärde på en och en halv miljon kronor, och tillhör olika privatpersoner.

– Så det är de som är drabbade i situationen. Men framförallt är det ett stort värde som kultuarv, säger Daniel Werkmäster. 

Utställningen "Agnes Cleve (1876-1951) - Svensk modernist i världen" pågår från den 6 februari till den 1 maj på Uppsala konstmuseum, men i dagsläget utan de saknade verken. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista