Uppsalaforskaren: Trygg i min övertygelse om att jag hade rätt

1:49 min

Redan förra året utredde Uppsalaforskaren Bengt Gerdin misstankarna om forskningsfusk kring kirurgen Paulo Macchiarinis luftstrupsoperationer på Karolinska universitetssjukhuset.

I går blev det klart vilksa personer som kommer att ingå i den grupp som ska utreda kirurgen Paulo Macchiarinis luftstrupsoperationer på Karolinska universitetssjukhuset. Macchiarini anklagas för forskningsfusk och kritken har växt efter en serie dokumentärer i SVT. 

Paulo Macchiarinis metod sades vara ett revolutionerande framsteg – tills patienterna började dö en efter en. Bengt Gerdin som är professor emeritus i intensiv- och brännskadevård vid Uppsala universitet – tillsattes för att göra en utredning, och i den kom han fram till Macchiarini fuskat och ljugit i sina forskningsartiklar. Trots det friade Karolinska Institutet Macchiarini.

Men efter en serie dokumentärer har nu kritiken mot Macchiarini och även ledniongen för Karolinska Insitutet växt och igår tillsattes alltså en ny utredning som ska utreda hur karolinska institutet hanterat Macchiarini och hela historien kring hans forskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista