Bostad. Foto: Erik Thyselius/SR
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
BOSTADSBRISTENS FÖRLORARE

Politiker oeniga om vad som gjorts för att hjälpa bostadslösa

Ilona Szatmari Waldau (V): Vi lyckas inte bygga ikapp
1:03 min

Bostadssituationen i Uppsala är inte bra. Det är både vänsterpartiet och liberalerna eniga om men de är oeniga om vad som gjorts från majoritetens sida för att komma åt problemet.

Hör vår serie Bostadsbristens förlorare.

I första halvtimmen möttes llona Szatmari Waldau, kommunalråd för Vänsterpartiet och Mohamad Hassan, oppositionskommunalråd för Liberalerna, i en debatt. Då var temat bostadssociala kontrakt. 

Båda är eniga, bostadssituationen i Uppsala inte är bra. Men de är oeniga om vad som gjorts från majoritetens sida för att komma åt problemet. 

– Så ska det inte vara, i Uppsala bygger vi för fullt men vi lyckas inte bygga ikapp den stora bostadsbrist som finns men det är något vi jobbar med, säger Vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari Waldau. 

Men Liberalernas Mohamad Hassan håller inte med. 

– Efter nästen två år vid makten har det inte hänt någonting. 

I Uppsala var det förra året ett par tusen personer i behov av bostad som hörde av sig till boendeenheten, drygt 500 sökte ett bostadssocialt kontrakt, drygt 100 fick det. Ett bostadssocialt kontrakt är att kommunen tar fram en lägenhet som en person får bo i – och betala hyran själv.

P4 Upplands granskning visar att många som nekas bostadssocial lägenhet bor uselt.
En del bor trångt – flera familjer i samma lägenhet, en del har inget hem alls.

– Ett steg på vägen är ju att vi nu inrättar en bostadsförmedlingen. För då får vi att alla lägenheter i Uppsala kommun förmedlas via bostadsförmedlingen och då kan vi jobba med förturer på ett annat sätt, säger Szatmari Waldau.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".