Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Kvinna åtalas för mordförsök på sitt eget barn

1:46 min

En 25-årig kvinna åtalas misstänkt för bland annat mordförsök på sin son vid ett flertal tillfällen. Kvinnan nekar till brottet. Försvaret menar att det finns bevis att kvinnan är oskyldig men åklagarsidan håller inte med. Akademiska barnsjukhuset vill inte kommentera fallet innan den rättsliga processen är över.

Kvinnan åtalas misstänkt för flera försök till mord och flera fall av synnerligen grov misshandel på sin son. Händelserna ska ha skett i våras då pojken ska varit under ett år gammalt. 

– Hon ska ha täppt till andningsvägarna på sonen och att det då har lett till andningsuppehåll vid några tillfällen och nedsatt andning vid några andra i kombination med syrebrist, säger kammaråklagare Annika Bokefors.

Men har händelserna skett på Akademiska sjukhuset?

– Ja alla händelser utom en, säger Bokefors

Har det skett i hemlighet eller är det något som sjukhuset fått reda på själva?

– Det är ju sjukhuset som gör en orosanmälan. Men det görs ju inte från början utan barnet var ju inskriven för att utreda symtom som mamman har uppgett att barnet har. Det är uppgifter som sjukvårdspersonalen har utgått ifrån är korrekta, säger Bokefors.

Kvinnan nekar till brotten och enligt försvarare Johan Rainer så finns det bevis för att kvinnan inte kan ha begått handlingarna.

– Min klient förnekar givetvis alla brottsmisstankar. Hon har velat veta vad som är fel på sin son. Det påstås ju då att hon orsakat anfall genom att täppa till luftvägarna. Men det som är intressant för vår del och som vi kommer att kunna visa under huvudförhandlingen är ju att pojken har haft fortsatta anfall även efter att min klient frihetsberövats. Det visar ju att det inte kan ha varit hon som orsakat de här symtomen hos honom, säger Rainer.

Men Annika Bokefors håller inte med försvaret.

– Vi har uppgifter om att pojken uppvisar vissa symptom men vi menar att det inte förklarar det som åtalet handlar om, säger Bokefors

Akademiska barnsjukhuset vill inte kommentera fallet innan den rättsliga processen är slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista