Daniel Werkmäster, konsthallschef med en av de målningar av Agnes Cleve som finns kvar efter försvinnandet
Daniel Werkmäster, konsthallschef med en av de målningar av Agnes Cleve som finns kvar efter försvinnandet Foto: Mattias Pleijel/Sveriges Radio

Att tavlorna försvann kan få långsiktiga konsekvenser

2:00 min

Den misstänkta konststölden på Uppsala konstmuseum kan försämra möjligheten för museet att låna in konst i framtiden. Det säger chefen Daniel Werkmäster.

– Det är ju inte meningen att saker och ting ska försvinna. Så förtroendet sänks ju naturligtvis.

Det var i tisdags för en vecka sedan när målningar av konstnären Agnes Cleve skulle hängas upp på väggarna i Uppsala konstmuseum som det upptäcktes att 24 av verken var borta. Målningarna hade lånats in från privatpersoner och institutioner. En av dem som lånat ut verk till utställningen är konstexperten på SVT:s antikrundan, Claes Moser.

– Hoppsan, tänkte jag. Jag ringde faktiskt för en timme sedan och frågade om jag var en av de drabbade.

Efter att ha kontrollerat med museet visade det sig att inga av hans målningar hade försvunnit. Men han säger att det som hänt är olyckligt för hela konstvärlden.

– Då finns det ju naturligtvis en oro rent allmänt att man ska vara väldigt försiktig när man lånar ut sina skatter till olika utställningar.

Utställningen är en vandringsutställning som tidigare visats på Öregaards museum i danska Hellerup. Förra året skickades målningarna till en transportfirma för mellanlagring i väntan på transport till Uppsala. Den danska museichefen Sidsel Maria Søndergaard säger att hon är säker på att samtliga tavlor lämnade Öregaards museum 2015.

– Helt säker. Vi har kontrollerat det här och alla tavlor räknades.

Nu väntar en komplicerad polisutredning för att se var i den här kedjan som konsten har försvunnit – och vem som i så fall bär ansvar. Om det skulle visa sig att Uppsala konstmuséum har brustit kan det bli svårare att i framtiden få hit utställningar, säger chefen för konstmuséet Daniel Werkmäster.

– Självklart kan det få sådana konsekvenser.

Kan du sitta kvar om det visar sig att ni brustit?

– Så långt har jag inte funderat. Jag har inga parametrar att kunna svara på den frågan, säger Daniel Werkmäster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista