Montage gravitationsvågor och Einstein
Einstein förutspådde gravitationsvågor för 100 år sedan. Montage: Nasa/Caltech/Public Domain

Fysikprofessorn jublar över gravitationsvågorna

"Den här händelsen man såg var något helt häpnadsväckande"
0:45 min

Igår presenterades ett stort genombrott inom fysikforskningen: Gravitationsvågor har hittats i rymden. Ulf Danielsson professor i teoretisk fysik beskriver upptäckten som ofattbar.

Gravitationsvågor har hittats i rymden, ett fynd som anses vara ett stort genombrott inom fysikforskningen. Upptäckten bekräftar bland annat Albert Einsteins relativitetsteori men även existensen av Svarta hål.

– Den här händelsen man såg var något helt häpnadsväckande extremt. Två svarta hål, var och en väger lika mycket som solen kolliderar och för en kort sekund så strålar det här objektet kraftigare än alla stjärnor i hela det synliga universumet i form av gravitationsvågor, säger Ulf Danielsson professor i Teoretisk fysik vid Uppsala Universitet.

Upptäckten diskuteras redan nu kunna ta hem nobelpriset i fysik och Danielsson menar att det här är ett av de större genombrotten på flera år.

– Det här är ett av de riktigt stora upptäckterna de senaste decennierna. Man kan nog kanske till och med prata ännu längre tidsperioder, säger Danielsson.

.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".