Skolgård. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Skolgård. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Klart med ny skola i Alsike

1:44 min

Det ska byggas en ny skola i det växande Alsike i Knivsta kommun efter beslut ifrån utbildningsnämnden i dag. Den föreslår heta Vrå skola, med sporthall och plats för kulturskola, för 600 elever från femman upp till nian.

– Vi växer väldigt mycket. Vi har en stor inflyttning och just nu så är vi tvungna att på andra skolor att fylla på med paviljonger. Så vi är i stort behov en ny skola, säger Björn-Owe Björk som är ordförande i utbildningsnämnden i Knivsta kommun.

Den föreslår heta Vrå skola, med sporthall och plats för kulturskola, för 600 elever från femman upp till nian. Alsike väntas växa ytterligare med 3.000 nya invånare de närmaste tio åren. Därför tog utbildningsnämnden i dag beslut om att bygga en ny skola i den norra delen av Alsike där det byggs nya bostäder nu.

Kommunen väljer att låta dom äldre barnen gå i den skolan - medans Alsike skola som i dag har alla årskurser i grundskolan görs om till en låg- och mellanstadieskola. Att högstadieeleverna inte sprids ut på fler skolor motiverar Björn-Owe Björk så här:

– Du kan få ett bättre kollegialt lärande om du har fler högstadielärare på samma ställe än om du sprider ut de, säger Björk.

Du ser inte någon nackdel med att en del får längre till skolan?

– Området utvecklas och det här förslaget är bättre än att man alternativt behövt bygga en F-6-skola på platsen och då hade ännu mindre barn fått längre till skolan. Här är ändå barn som går på högstadiet och då kan man ta sig den kilometern som det innebär att ta sig till den nya skolan, säger Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista