Samernas flagga vajar över Uppsala. Foto: Stefan Hesserud Persson / SR
Foto: Stefan Hesserud Persson / SR

Allt fler vill plugga samiska

1:07 min

Möjligheten till distansstudier kan vara en förklaring till att fler än tidigare läste Samiska under förra året vid Uppsala universitet. 

Intresset för att plugga samiska ökade vid Uppsala universitet förra året.

– I samhället i stort tror jag finns ett ökat intresse för samiska frågor och det samiska språket, eller nordsamiska i vårt fall som vi undervisar i, säger säger Torbjörn Söder, lektor i Samiska vid Uppsala universitet. 

Vid Uppsala universitet har det skett en ökning av antalet behöriga sökande och antagna till språkkurser i samiska och nordsamiska. Höstterminen 2015 var det cirka 130 behöriga sökanden och 69 antagna till någon av språkkurserna, medan det året innan varit 20 talet färre.

– Vi har distansundervisning, som gör att de som läser våra kurser inte behöver flytta till Uppsala utan kan bo kvar hemma. Många var våra studenter vill ju kunna kombinera samiska studier med förvärvsarbete eller andra studier, det är väl en av anledningarna till att vi fått fler studenter, säger Torbjörn Söder, lektor och ansvarig för studier i samiska vid Uppsala universitet, säger Torbjörn Söder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista