Foto: TT
Foto: TT

IVO riktar ingen kritik mot Håbos flyktinghantering

"Vi har förståelse för situationen som kommunerna befinner sig i"
1:44 min

Inspektionen för vård och omsorg – IVO – riktar ingen kritik mot Håbo, som hittills är en av 64 kommuner som lex Sarah-anmält att de inte klarar av att hantera de många ensamkommande flyktingbarnen.

Håbo kommun skriver i sin anmälan att inte klarar av att leva upp till regelverket – och i sitt beslut skriver IVO helt enkelt att de förutsätter att nämnden tar sitt ansvar.

Men det betyder inte att IVO accepterar att kommunerna inte lever upp till lagstiftningen, säger Thomas Persson på IVO.

– Det är inte okej. Det har vi inte sagt, men vi har förståelse för den situation som kommunerna befinner sig i, säger Tomas Persson.

Thomas Persson berättar att det alltså fram till förra veckan kommit in 64 lex Sarah-anmälningar från kommuner som inte klarar av de många ensamkommande barnen som kommit sedan i höstas. I vanliga fall tittar IVO på om missförhållandet har utretts och åtgärdats, men i den här, som Thomas Persson säger, extrema situationen, så har IVO valt att hantera det på ett annat sätt.

– Vi meddelar i beslutet att vi är medvetna om de krav som nu är i den extraordinära situationen och de krav som ställs på socialnämnderna motsvarande att det är stora påfrestningar. Men vi förutsätter ändå att nämnderna tar sitt ansvar och analyserar och bedömer situationen som de befinner sig i.

Han säger att Håbo jobbar med att rekrytera mer folk för att kunna hantera situationen – och att IVO idag inte kan göra något på lokal nivå, utan att det IVO just nu gör konkret – som på sikt kan vara till hjälp för kommunerna är att föra vidare det som kommer fram i anmälningarna till regeringsnivån, så att de där blir medvetna om situationen som kommunerna i dag befinner sig.

– Till skillnad från vanliga Lex Sarah-anmälningar så handlar de här anmälningarna om att det är generella och strukturella omständigheter som leder till att de här riskerna kan uppstå och den här informationen för myndigheten vidare till departementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".