skridskor viking sigtuna is snö vinter lopp
Vikingarännet 2016, Sigtuna. Foto: Aila Stefansdotter-Franck / Sveriges Radio

Många holländare deltog i Vikingarännet

1:19 min

Skridskoloppet Vikingarännet mellan Uppsala och Stockholm gästades av ett tiotal holländare från världseliten i maraton. Men det var inte bara eliten som hade hittat hit ifrån Nederländerna.

 Igår gick det stora skridskoloppet Vikingarännet mellan Uppsala och Stockholm. Det fanns många frågetecken på om loppet skulle bli av eller ej på grund av vädret och is-kvalitén men att det skulle bli holländsk seger på herrsidan menade arrangören Anders Tysk var en självklarhet

– Vi har ett tiotal holländare från världseliten i maraton här. Jag har ingen aning om vad de heter men att någon av de vinner det är jag övertygad om, säger Tysk.

Men det var inte bara eliten inom skridskoåkning som hittat hit. Derek ifrån Amsterdam var mer orolig för sin jacka än själva loppet

– Det är ett hål i den så jag är lite orolig, säger Derek

Neiles var även han ifrån Nederländerna och detta var hans första gång i Sverige

– Det var ingen isig vinter i Holland så vi bestämde oss för att ta oss hit, säger Neiles.

Åker du mycket skridskor?

– Nej. Senaste var två år sedan. Vi gillar att det är två varv dock, om det är för jobbigt efter första varvet så kan de gå till en bar istället för att ta det andra varvet.

Och i slutändan blev det holländsk seger på herrsidan i form av Johan Hendriks. På damsidan blev dock en Uppsalaseger via Johanna Östlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista