Daniel Werkmäster, museichef Uppsala konstmuseum med en av Agnes Cleves målningar.
Daniel Werkmäster, museichef Uppsala konstmuseum med en av Agnes Cleves målningar. Foto: Eva Björkman.

Försvunna konstverk återfunna

1:18 min

De 24 konstverk som försvann ur Uppsala konstmuseums Agnes Cleve-utställning har återfunnits.

Museet meddelades igår av företaget som transporterat och lagrat utställningen att de försvunna verken hade återfunnits i deras magasin. Polisanmälan har nu avanmälts och polisens utredning av händelsen är avslutad.

– Vi är mycket lättade att de försvunna verken har kommit till rätta, men framför allt är vi glada för ägarnas skull. Det måste ha varit en mycket ansträngande tid för dem. Vi arbetar nu med våra rutiner för att detta inte ska kunna ske i framtiden, säger Daniel Werkmäster, museichef på Uppsala konstmuseum, i ett pressmeddelande.

Utställningen kommer att kompletteras med ett antal av de försvunna verken, bland annat målningen som utgjort affischbild och omslag till utställningskatalogen, ett porträtt målat av Agnes Cleve som sannolikt är Elsa Danson Wåghals (1885-1997). Utställningen ”Agnes Cleve (1876-1951) – Svensk modernist i världen” pågår till den 1 maj på Uppsala konstmuseum.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista