Caroline Andersson, Socialdemokratiskt kommunalråd i Uppsala.
Caroline Andersson, Socialdemokratiskt kommunalråd i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

"Besparingar på Uppsalas gymnasieskolor är nödvändiga"

"Det är absolut nödvändigt att vi hanterar ekonomin just nu"
1:50 min

De besparingar som i år görs på Uppsalas gymnasieskolor är nödvändiga. Det svarar i dag Socialdemokraternas kommunalråd Caroline Andersson på kritiken mot hur sparkraven från politikerna slår.

Uppsalas gymnasieskolor arbetar nu med att beräkna hur man ska klara sparkraven, t ex måste Rosendalsgymnasiet spara runt en miljon i år. Men Caroline Andersson menar att det är hög tid att få ner kostnaderna för Uppsalas gymnasieskola.

– Det är klart att jag förstår att det kommer reaktioner från våra lärare och andra medarbetare. Men det är absolut nödvändigt att vi hanterar ekonomin just nu, säger Caroline Andersson, ordförande i utbildningsnämnden i Uppsala. 

Den rödgröna kommunledningen har som mål att gymnasieskolan i Uppsala ska ha kommit i ekonomisk balans år 2018. Framför allt är det kostnaderna för gymnasieskolans lokaler som har legat särskilt högt i Uppsala jämfört med andra kommuner, och därav de beslut som hittills har tagits om nedläggning av Bolandsskolan och GUC. Men som vi berättade i morse är lärare på Rosendalsgymnasiet kritiska mot hur hårt besparingarna slår i år mot deras skola, med en miljon i bantad budget och två eller tre administrativa tjänster som ska bort. Läraren Pelle Brändén:

Caroline Andersson säger att det kommer att bli ett par tuffa år för gymnasieskolan. Och gymnasiechefen Erik Ojala säger att gymnasieledningen gör allt den kan nu för att skollokalerna ska användas så effektivt som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".