Lagbok ligger på skrivbord med telefonsladd i förgrunden.
Foto: Henrik Montgomery/TT. Foto: Henrik Montgomery/TT

Rättegång mot mamma som misstänks försökt mörda sitt barn

2:07 min

Idag inleds rättegången emot den 25-åriga kvinnan som åtalats för att ha försökt mörda sin son. Hon är misstänkt för över trettio fall av försök till mord eller synnerligen grov misshandel.

Enligt åtalet ska motivet till gärningarna vara Münchhausen by proxy - att mamman ska ha framkallat sjukdomssymtom hos sitt barn för att själv få uppmärksamhet.

Elva av de vittnen som ska förhöras under rättegången ska, enligt åtalet, ge stöd för att motivet till gärningarna som kvinnan står åtalad för alltså är Münchhausen by proxy – eller "barnmisshandel genom förfalskning av symtom".

Att exempelvis en förälder framkallar eller hittar på sjukdom hos sitt barn, för att själv få uppmärksamhet och bekräftelse. Något den då får i kontakten med sjukvården.

Enligt åklagaren ska mamman gång på gång ha täppt för sonens luftvägar, med syftet att han skulle få andningsuppehåll och syrebrist.

Det ska ha skett under våren förra året, då sonen var mindre än ett år. En gång hemma och sedan flera gånger på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där barnet var inskrivet för att utredas för symtom som mamman sagt att han hade, berättar åklagare Annika Bokefors.

– Och det är uppgifter som sjukhuspersonalen till en början har utgått från är korrekta, säger hon.

Men efter en tid gör sjukhuset en orosanmälan. Den sjätte juli häktas mamman och i dag börjar alltså rättegången där hon misstänks för över trettio fall av försök till mord eller synnerligen grov misshandel.

Mamman själv nekar till brotten och hennes försvarare – Johan Rainer – säger att hon visst kom in till akademiska för att hon varit orolig för sin son och att det finns bevis för att hon är oskyldig till anklagelserna.

– Pojken har haft fortsatta anfall även efter att min klient frihetsberövades och det menar vi visar med all önskvärd tydlighet att det inte kan vara hon som har orsakat de här symtomen hos honom, säger han.

– Ja, det finns uppgifter om att pojken uppvisar vissa symptom. Men vi menar att det inte är någonting som förklarar det som åtalet handlar om, säger åklagare Annika Bokefors.

Kvinnan har genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning som kommit fram till att hon kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning och därmed alltså kan komma att dömas till rättspsykiatrisk vård om tingsrätten finner henne skyldig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista