En bild på sex stycken olika uthuggna stenbitar som man nu istället tror har varit någon form av verkyg.
1 av 2
Är det så här en historisk sötpotatisskalare kan ha sett ut, tro? Foto: Carl Lipo, Binghamton University
Stenfigur på påskön
2 av 2
Kanske får slutet på Påsköns civilisation skrivas om? Foto: Alanbritom/Wikimedia CC SA-2.0

Livet på Påskön inte bara kaos

1:46 min

Tidigare fynd av gamla spjutspetsar på Påskön har stärkt en teori om att den gamla civilisationen gick under på grund av inbördeskrig. Men nya analyser visar att de snarare användes till vardagliga sysslor.


Före européernas ankomst till Påskön på 1700-talet, började resurserna ta slut. Det i sin tur ledde till konflikter inom befolkningen och civilisationen gick under. Den här teorin har stärkts av att stora mängder spjutspetsar hittats över hela ön.

Men nu visar nya arkeologiska undersökningar att 400 av spjutspetsarna ger en fredligare bild, och att dessa vapen egentligen är verktyg.

– Man har påstått att det här handlar krigföring ända sedan arkeologins början av 1950-talet, ett slags social kollaps av samhället kan man säga. Men här visar man att de här spjutspetsarna i stället kan ha använts för att till exempel skala sötpotatis, säger Helene Martinsson-Wallin, arkeolog som forskar om Påskön vid Uppsala universitet.

Forskarna från Binghamton University i New York menar att tillvaron på Påskön inte alls var så krigshärjad som många vill få det att verka. Men Helene Martinsson-Wallin tror inte det är så enkelt.

Däremot behövs en mer nyanserad bild eftersom andra fynd tyder på en kaosartad tillvaro.

– Man vill försöka säga att det inte är ursprungsbefolkningen som varit krigiska, utan att det är européerna som ligger bakom civilisationens förfall. Men det finns andra fynd som tyder på en kaosartad tillvaro som att man till exempel har slagit sönder varandras statyer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista