Tingsrätten i Uppsala, sal 1. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio
Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio

Åklagaren menar att mamman lider av Münchhausen by proxy

1:44 min

Åklagaren menar att det inte finns någon naturlig förklaring till de allvarliga symptom som sonen drabbats av.

När rättegången i Uppsala tingsrätt i dag inleddes mot den 25-åriga kvinnan så sade kammaråklagaren Annika Bokefors att det måste ligga ett brott bakom.

– En punkt som vi menar visar att hon gjort sig skyldig till det här är att vi menar att det inte finns någon medicinsk förklaring till de symtom som sonen har uppvisat. Vi menar också att hon genom sitt agerande har visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att utsätta honom för ett systematiskt våld i form av kvävning, sade åklagare Annika Bokefors.

De första dagarna av rättegången är det åklagaren som redogör för vad åtalet närmare handlar om.

Åtalet omfattar hela 31 åtalspunkter. Varav 15 består av försök till mord och övriga har beteckningen synnerligen grov misshandel.

Den 25-åriga kvinnan misstänks alltså för att under vistelser på Akademiska sjukhuset ha försökt att mörda sin son, som då ännu inte hade fyllt ett år, genom att hålla för hans mun och näsa och på det sättet hindra hans andning och skapa syrebrist.

Skälet till att kvinnan handlat så är enligt åklagaren att hon lider av sjukdomen Münchhausen by proxy, som går ut på att skapa uppmärksamhet kring sig själv genom att förorsaka sjukdomssymptom hos sitt barn.

Den som har sjukdomen brukar själv vara av uppfattningen att han eller hon i stället försökt rädda barnet från sjukdom.

– Münchhausen kan yttra sig både genom att man hittar på att ett barn har symtom och därigenom utsätter barnet för onödig läkarvård. Eller att man själv tillfogar barnet symtom som i sin tur kan leda till onödiga behandlingar, sade Annika Bokefors i tingsrätten i dag.

Kvinnan har suttit och gråtit långa stunder under denna första rättegångsdag och hållit händerna för ansiktet. Hon har suttit häktad sedan början av juli förra året och hävdar själv att hon är oskyldig.

Förhören med henne kommer att hållas senare under rättegången, i början av mars. Kvinnan har flera barn och alla lever nu med sina fäder efter det som hänt.

Det är många vittnen som ska förhöras och rättegången planeras att pågå ända in i maj månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista