Jakob Lilja i sin traktor när han röjer snö i Sunnersta i Uppsala.
Jakob Lilja som röjer snö i Sunnersta är orolig för sin rygg Foto: Mattias Pleijel/Sveriges Radio

Omärkta farthinder ställer till det för snöröjare

2:06 min

Omärkta farthinder som gömmer sig under snötäcket ställer till det för Uppsalas snöröjare. Problemet har tagits upp vid flera möten med kommunen men inget har hänt. När man inte hinner anpassa farten tar ryggen stryk, säger Jakob Lilja som röjer snö i Sunnersta.

-Fast man är så ung känner man att det tar på kroppen.

Vi sitter i hytten på den gröna traktorn som strör ut sand gata upp och gata ner i de trånga villakvarteren. Då och då kränger det till när 19-åriga Jakob Lilja saktar farten och makar sig över ett av alla fartgupp. Det finns nästan 200 här i Sunnersta. Och det är inte alltid han upptäcker pucklarna.

-Det är långtifrån alla som är utmärkta, säger han precis innan det skakar till i hela ekipaget och vi slungas fram mot vindrutan.

-Oj, den där såg jag inte. Det är ju väldigt svårt att parera fartguppen om man inte ser dem.

Häromåret utökades antalet farthinder i Sunnersta kraftigt med ungefär 140 stycken. Sedan dess har problemet med att guppen inte syns under snön tagits upp flera gånger på byggmöten med kommunen. Stefan Lindberg, är chef för entreprenören Binab som röjer snö i Sunnersta.

-Man blir ju trött av att hoppa upp och ner hela tiden. Det tar ju på kroppen när man passerar så här många farthinder på en kort och intensiv tid.

-Det bästa skulle nog vara att märka ut varenda fartgupp med reflexstavar i båda sidorna, säger snöröjaren Jakob Lilja.

Roger Lindström, avdelningschef för Teknik och Service på Uppsala kommun säger att reflexpinnar vid sidan av guppen skulle störa andra trafikanter framförallt cyklister.

-Vi kan göra det absolut. Men då måste fördelarna överväga nackdelarna.

Men snöröjarna är ju oroliga för sina ryggar. Vad säger du till dem?

-Självklart är arbetsmiljön viktig. Vi ser över nu om vi ska märka ut de här guppen eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista