Peter Egardt och Chris Heister. Foto och montage: Sveriges Radio
Peter Egardt och Chris Heister. Foto och montage: Sveriges Radio

Stockholm + Uppsala län = sant?

0:54 min

Om Sverige ska delas in i större regioner än idag borde Uppsala län och Stockholms län slås ihop, skriver Uppsalas landshövding Peter Egardt tillsammans med landshövdningen i Stockholm Chris Heister på DN Debatt idag. Frågan om större regioner i Sverige är inte lätt men den måste hanteras – det säger civilministern Ardalan Shekarabi. 

Bakgrunden är den indelningskommitté som regeringens tillsatt som ska presentera förslag på hur Sverige ska delas in i färre landsting eller regioner. De två landshövdingarna tycker att om man nu måste slå ihop län så är det viktigaste att samarbetet förstärks i huvudstadsregionen.

- Vi måste nog både beakta behovet inom sjukvården och pendlingen med kollektivtrafiken. Vi måste ha ett brett perspektiv för vi ska ha en regionalnivå som både klarar av att erbjuda medborgarna en likvärdig sjukvård av högkvalité men som också kan hantera frågor som regionalutveckling  och kollektivtrafik, säger civilministern Ardalan Shekarabi.

Finns det inte risker med för stora regioner och landsting?

– Jo, det är klart det finns stora risker om regionen blir för stor och det talar ju emot att göra Stockholmsregionen större i och med att det redan idag bor över två miljoner människor i Stockholms läns landsting, säger Shekarabi.

Men Stockholm och Uppsala som en region skulle kunna vara för stort. Medans Uppsala, Gävleborg, Västmanland, Dalarana och Värmland inte är det?

– Nej. Där har vi det geografiska istället. Att det blir för stort på det sättet, säger Shekarabi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista